INFORMASI TEMPATAN

Makluamat Komuniti
DAERAH Pekan
DUN Peramu Jaya
MUKIM Pekan 1
PARLIMEN Pekan
NEGERI Pahang
Bangsa Lelaki Perempuan Jumlah
Melayu 601 611 1212
Cina 49 52 101
India 26 30 56
Asli 20 16 36
Kemboja 300 360 660
Jumlah 996 1068 2065
Sektor pekerjaan Anggaran (bilangan)
Kerajaan 100 orang
Swasta 70 orang
Perindustrian 150 orang
Perniagaan 150 orang
Nelayan 6 orang
Pembinaan 200 orang
Pertanian 200 orang
Rekreasi & Pelancongan

1. The Sultan Abu Bakar Museum
It is located at Jalan Sultan Ahmad and facing the mighty Pahang River. The museum has a well-documented history of the state and its royal house. This repository of everything relating to the history of Pahang and its royal lineages is displayed in two huge halls that was formerly one of the royal palaces

2. Silk Weaving Gallery
The centre produces quality fabrics which originates from Pekan. The design of the fabrics are characterised by a checkered pattern that is arranged in such a way that its colour sequence can be changed intermittently from the warp. A wide range of silk products are now available at the centre.

3. Watercraft Gallery
It is located at Sungai Beram, in front of the state museum. It displays watercrafts of different shapes and functions that were once used in the seats and rivers of Pahang. There are several life-sized replicas of the crafts, which never fail to arouse the keen interests of the visitors.

4. The Tun Razak Memorial Hall
The memorial hall building was the house where Tun was born that has been dismantled and rebuilt on its original site and in the exact style, albeit with some new materials to replace the unusable ones. The house, measuring 8.5 meters by 14.15 metres, offers the visitor a mesmerizing experience in a typical Malay village house at the turn of the century.

5) SERAMBI PEKAN
Kompleks Serambi Pekan ini merupakan komponen utama projek Pembangunan Pelancongan Warisan Pekan yang dilaksanakan oleh ECERDC yang turut membabitkan pembinaan Pekan Waterfront serta membaik pulih Muzium Sultan Abu Bakar.

6) Riverfront
Pekan Riverfront dahulunya hanyalah sebuah pulau kecil yang tidak disedari, namun setelah dibangunkan beberapa tahun lalu, ia menjadi tumpuan penganjuran pelbagai acara di daerah ini.

Malah Pekan Riverfront yang dibangunkan dengan kos RM2 juta oleh Majlis Daerah Pekan (MDP) berubah menjadi sebuah dataran yang tersergam indah dan menjadi tarikan pengunjung ke Bandar Diraja ini.

7) Pantai Air Leleh
Terletak di kawasan Kg. Kuala Pahang
Terdapat dua jalan masuk :
i. Melalui jalan Kg. Pulau Jawa
ii. Melalui jalan Kg. Tanah Putih
Berhadapan jalan utama ke Universiti Malaysia Pahang (UMP) Terdapat satu tasik semulajadi di kawasan tersebut. Terdapat empat unit kedai yang baru siap dibina di pantai tersebut. Malah disini turut menyediakan pelbagai

8) Anjung warisan
Kompleks medan selera dua tingkat di mana para pengunjung boleh menikmati pelbagai juadah dan masakan asli negeri Pahang. Berkeluasan 12,098 kaki persegi, tingkat bawah Anjung Warisan menempatkan empat (4) buah gerai yang menjual makanan dan minuman, sementara tingkat atas pula menempatkan cawangan Restoran Nasi Kukus My Mama yang merupakan rantaian restoran tempatan yang terkenal di Pahang.

9) Murtabak mengkasar
Lawatan ke Pekan Pahang tidak lengkap tanpa berkunjung dan merasai Murtabak Mengkasar yang terkenal di pekan Pahang malah turut terkenal di pantai timur. Murtabak merupakan hidangan tempatan yang terkenal yang diperbuat dari pastri yang ditumis dan digaulkan dengan telur atau daging cincang atau ayam.
Walaupun Murtabak boleh didapati di mana sahaja di Malaysia, namun Murtabak Mengkasar mempunyai kunikannya yang tersendiri

Kemudahan Awam
Terminal Bas Pekan
Terminal Teksi Pekan
Arena Mahkota (Kompleks Sukan Indoor)
Klinik Kesihatan Bandar Pekan
Balai Bomba Dan Penyelamat Pekan
Pendidikan
Sekolah Menengah Agama Al-Attas
Sekolah Kebangsaan Seri Biram
Sekolah Jenis Kebangsaan (C) Pekan
Sekolah Menengah Kebangsaan Pekan
Kisah Kejayaan
Nama : Ahmad Tajuddin Bin Abdul Hamid
Alamat : Kg Mengkasar Pekan Pahang
No. Telefon : 012-951 4668
Tahun menjadi Ahli PEDi : 2017

Sebelum penggunaan ICT/ penglibatan PEDi :
Merupakan usahawan berpengalaman dengan menjual makanan terkenal di Pekan iaitu Mertabak. Merupakan usahawan makanan ini sejak tahun 80-an dan Berjaya mengembangkan perniagaan kepada beberapa cawangan. Beliau hanya mengiklankan produk hanya secara lisan dan penyampaian melalui mulut ke mulut sahaja. Pasaran juga hanya kepada kenalan dan saudara terdekat sahaja.

Selepas penggunaan ICT/ penglibatan PEDi :
Melalui pengenalan laman sosial di PEDi dan tunjuk ajar daripada petugas maka jualan telah meningkat. Permintaan terhadap produk beliau juga telah meluas kepada pembeli yang berada di luar kawasan Pekan.
Nama : Muhammad Safuan Firdaus
Alamat : No 19, Taman Permata, Ketapang Hilir, 26600 Pekan, Pahang
Umur : 16 tahun
Tahun menjadi Ahli PEDi : 2015

Sebelum penggunaan ICT/ penglibatan PEDi :
Merupakan belia keciciran dalam persekolahan yang mengunakan Pi!M sebagai pusat pembelajaran yang lebih mendalam mengenai pengunaan computer seperti laman social dan pembelajaran interaktif. Beliau tidak pandai menggunakan komputer (zero basic)

Selepas penggunaan ICT/ penglibatan PEDi :
Beliau semakin mahir dalam mempraktikkan apa yang dipelajari di pi1m untuk menggunakan komputer. Sekarang telah mempunyai laman social sendiri iaitu Facebook.

Keusahawanan

NAMA :ZULFA ENTERPRISE (BAHARIN BIN SANI)
NO TEL :017-9532363/0179798762
ALAMAT :NO 8 TINGKAT BAWAH PUSAT INDUSTRI KETAPANG 26600 PEKAN PAHANG DARUL MAKMUR
EMAIL :-
PRODUK YANG DI PASARKAN :MENERIMA TEMPAHAN JAHITAN DAN MENJUAL PAKAIAN LELAKI DAN WANITA
MULA BERNIAGA :2011
WEBSITE: -
KISAH :PERNIAGAAN ADIK BERADIK YANG MEMBAWA KEUNTUNGAN YANG TANPA DIJANGKA SERTA MENERIMA TEMPAHAN YANG BANYAK SETIAP BULAN.
NAMA :ABDUL RAHIM BIN ABDUL RAHMAN (RAEDA MEGAH ENTERPRISE)
NO TEL :019-9649101/0142143754
ALAMAT :NO 14 TAMAN SERI PEKAN BARU 26600 PEKAN PAHANG
EMAIL :-
PRODUK YANG DI PASARKAN :MENJUAL DAN MEMBEKAL AYAM SEGAR
MULA BERNIAGA :2013
WEBSITE: https://www.facebook.com/ajak.rahman.1?ref=ts&fref=ts
KISAH :PERNIAGAAN YANG MENARIK RAMAI PEMBELI OLEH KERANA PENYEMBELIHAN DAN PENGURUSAN YANG BERSIH DAN HALALNAMA :MUHAMMAD GHAZALI BIN MOHD ZAIN
NO TEL :-
ALAMAT :BB 47 A KAMPUNG PASIR PANJANG PEKAN PAHANG
EMAIL :-
PRODUK YANG DI PASARKAN :MENJUAL DAN MEMPROSES KEROPOK LEKOR
MULA BERNIAGA :1994
WEBSITE :-
KISAH :PERNIAGAAN YANG BERMULA SECARA KECIL KECILAN SEHINGGA MENDAPAT PERHATIAN JABATAN PERIKANAN UNTUK MEGHULURKAN BANTUAN SERTA MENGEMBANGKAN LAGI PERNIAGAANNYA YANG KINI MENJADI BUAH MULUT PENDUDUK TEMPATAN.